SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2019.10.18

A foglalkozás/rendezvény címe: Nagyapám Portája - Kulturális Örökség Fesztivál a Nyírségben és

Szatmárban

Helyszín: Nyírbátor

 

A foglalkozás/rendezvény célja:

A rendezvény célja a vendégszeretet és a falusi turizmus népszerűsítése. Az adott településen egy nyitott magyar és roma porta várja az érdeklődőket. A portákba belépve kipróbálhatják a látogatók a falusi gazdálkodással kapcsolatos eszközöket, roma és magyar népi mesterségeket tekinthetnek meg, viseletbe öltözhetnek, valamint a településekre jellemző roma és magyar étel sajátosságokat kóstolhatnak a vendégek.

 

Résztvevők köre:

Helyi roma és magyar lakosság

 

Megvalósult program leírása:

Nyírbátorban egy roma és egy magyar család bevonásával szerveztük meg a rendezvényt. Az esemény délelőtt kezdődött a roma portán ahol elsőként a roma hagyományos mesterségek tárgyait tekinthették meg az érdeklődők. A portán a helyi értékmentő fiatalok viseletbe öltözve vártak minket, cigányzenével és tánccal. A háziakkal közösen töltött káposztát készítettünk, a nyírbátorban jellegzetes fűszerezéssel. Megtudtuk, hogy a nyírbátori roma közösség a helyi gasztronómiai versenyen első helyezést ért el a töltött káposztával, amit sajátos roma fűszerezéssel láttak el. A rendezvény alatt végig élő zenét hallgathattunk egy idősebb bácsitól, amit  a helyi értékmentő fiatalok tánca színesített. A rendezvény alatt a részvevőkkel közösen beszélgettünk a régi roma hagyományokról, viselkedési szabályokról és a mostani fiatalok problémáiról. 

A magyar portán egy különleges program során megtekinthettük a helyi fűszer és gyógynövény kert növényeit. A tulajdonos Marika, elmesélte a fűszer- és gyógynövények felhasználási lehetőségeit, azok gondozását és tárolását. A fiatalok kezükbe vehették, megtapinthatták és megszagolhatták a növényeket. A fészerhez érve, zsákbamacska játék következett, ki kellett találni, hogy melyik zsákban milyen fűzser lehet, amit kizárólag az illata alapján lehettet kitalálni. Természetes anyagok felhasználásával kézműves foglalkozáson vehettünk részt, az elkészítet alkotásokat mindenki hazavihette. Kipróbáltuk a különböző mezőgazdasági eszközöket, berendezéseket, pl. kukoricadaráló, tároló edények, demizsonok, esztergályos pad. Délután elmentünk a Közösségi Házba, ahol a helyi fiatalokból álló roma néptánc csoport és a Nyírmihálydiból érkező néptánc csoport fogadott minket műsorukkal. Este a roma portán közösen fogyasztottuk el az elkészített töltött káposztát.   A portákon betekintést nyertünk a cigány és magyar kisvárosi életbe, gazdálkodásba. A háziak mindenhol szívesen fogadták a betérőket. Megismerhettük a helyi hagyományokat és szokásokat.

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 14

Tegnap 9

Héten 115

Hónapban 370

Összesen 34701

Jelenleg 4 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.