SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

 

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2020.09.25

A foglalkozás/rendezvény címe: Nagyapám Portája -

Kulturális Örökség Fesztivál a Nyírségben és

Szatmárban

Helyszín: Nagydobos

A foglalkozás/rendezvény célja:

A rendezvény célja a vendégszeretet és a falusi turizmus népszerűsítése. Az adott településen egy nyitott magyar és roma porta várja az érdeklődőket. A portákba belépve kipróbálhatják a látogatók a falusi gazdálkodással kapcsolatos eszközöket, roma és magyar népi mesterségeket tekinthetnek meg, roma népviseletbe öltözhetnek, valamint a településekre jellemző roma és magyar étel sajátosságokat kóstolhatnak a vendégek.

Résztvevők köre:

Helyi roma és magyar lakosság

 

 

Megvalósult program leírása:

Nagydoboson, a magyar portán kezdtük a programot, ahol a gyerekek közreműködésével lekváros fánk készült. A gyerekek már a kezdeti műveletektől bekapcsolódtak a fánkkészítés „rejtelmeibe". Ezt követően a fánksütés módját, majd az asztalterítés praktikáját lesték el. A többi gyerek betekintést nyert a falusi kertgazdálkodás változatosságaiba. Milyen növényeket lehet, illetve milyen növényeket érdemes termelni, egy falusi porta kertjében. Megismerkedtek a csepegtető öntözés technikájával, és az időszerű bio és vegyi növényvédelmi módszerekkel. Különlegesség volt a méhészkedési és mézkóstolási bemutató.

A roma portán hagyományos mesterségek kiállítása mellett, a portán lakók szívélyes köszöntését követően, minden vendéget pestos tésztával és bokolyival/cigány kenyér fogadtak és kínáltak.

A portán cigányzene várta a vendégeket. Hagyományos cigány mesterség eszközeit (kosárfonás, rongyszőnyegkészítés, bádogos) mutattuk be a látogatóknak.

A portákon betekintést nyertünk a cigány és magyar falusi életbe, gazdálkodásba. A háziak mindenhol szívesen fogadták a betérőket. Megismerhettük a helyi hagyományokat és szokásokat.

A program során meghívott vendégként a nyírbátori fiatalok cigány ének és tánc előadását láthatták.

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 14

Tegnap 9

Héten 115

Hónapban 370

Összesen 34701

Jelenleg 5 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.